פעילויות לעבודה עם ילדים ונוער
יוצרות הפעילויות גל חכים¬ אשר - פסיכולוגית הנעזרת בבעלי חיים בטיפול בילדים ובנוער ושרון חכים כץ - צלמת ופוטותרפיסטית.יוצרות קלפי אנימליטי
1. הכל ביחד זה אני - הכנת תעודת זהות: היכרות עם העולם הפנימי - חלקים שונים באישיות שלי
לפרוש מתוך ערכת הקלפים כ-20 קלפים שיכולים לייצג חלקים שונים באישיות, כגון תכונות אופי, דימוי עצמי ודפוסי התקשרות וקשר בסביבה החברתית והמשפחתית. כדאי להצטייד בגיליון של בריסטול ובצבעים. לבקש מהילד לבחור את הקלפים שמייצגים אותו. לאחר מכן אפשר לדון עמו בבחירה ולהכין יחדיו את תעודת הזהות שלו.
שאלות מנחות: אילו חלקים באישיות שלי אני אוהב, אילו חלקים מקשים עלי, מאילו חלקים הייתי רוצה להיפרד, אילו חלקים הייתי רוצה להוסיף לתוכי, אילו חלקים שלי בולטים יותר בבית ואלו בבית הספר.
אפשר להעמיק בתעודת הזהות בנושאים חברתיים או משפחתיים, ולהכין תעודות זהות נפרדות על המקום שלי במשפחה ובסביבות חברתיות אחרות.
שאלות מנחות: איך הורי ואחי רואים אותי, מה הציפיות ממני, פנטזיה משפחתית, איך אני מרגיש בסביבה המשפחתית/בסביבת החברים, האם יש פער בין איך שאני בבית ובין איך שאני מחוצה לו, באיזה אופן אני יוצר קשר עם האחר - האם אני מובל, נגרר, מנהיג, פאסיבי ואיך הייתי רוצה להיות, אילו חלקים בי נמצאים בצל - מוחבאים, מודחקים ובאילו סיטואציות חלקים אלו מקבלים מקום.
2. להסתכל במראה - היכרות עם האני הגופני
אפשרות נוספת להעמקה בתעודה הזהות היא בנושא דימוי גוף וזהות מינית. מתאים בהקשר של התפתחות הזהות המינית בגיל ההתבגרות הפרעות אכילה, נטיות מיניות וכדומה.
שאלות מנחות: מה אני רואה כשאני מסתכל במראה, במה אני אוהב להביט, במה פחות, על מה אני לא מסוגל להסתכל, מה הייתי רוצה לראות במראה, איך אני תופס את ההופעה החיצונית שלי, איך אני חושב שאחרים רואים אותי. אפשר לדבר על תפיסות הנער לגבי ההופעה החיצונית שלו, גודל הגוף, גבולות הגוף. באשר למיניות - גבריות, נשיות, איך המין השני רואה אותי, באיזה חברה אני מעדיף להיות - בנים או בנות, איפה אני מרגיש נוח יותר.
3. המקבץ הנוכחי עוסק בעבודה פרטנית עם ילדים ובני נוער, ומתייחס לתהליך האינטייק -
מקבץ ראשון: שילוב קלפי Animality בתהליך אינטייק (תהליך היכרות וקבלה לטיפול). מטרת תהליך זה היא לקבל מידע על מספר נושאים משמעותיים בחיי הילד, אנחנו בחרנו
להתייחס לארבעה נושאים בהם ניתן להיעזר בקלפי Animality
3.1. ייצוגים ותכונות אישיות - מה הילד מפנים לתוכו מתוך הקשר והיחסים שלו עם הוריו,כיצד הילד חווה את הקשר עם הוריו,
כיצד הילד רואה את עצמו ואיך הוריו תופסים אותו.
הצעות לעבודה: לבקש מהורי הילד לבחור כמה קלפים המייצגים את האופן שבו הם תופסים את הילד וכמה קלפים שמייצגים את האופן בו הם תופסים את עצמם. אפשר להניח את הבחירות זו לצד זו ולדון עם ההורים באינטראקציה שקיימת ביניהן. במקביל, במפגשי ההיכרות עם הילד ניתן לחזור על אותה הפעילות, ולבקש ממנו לבחור קלפים שמתארים אותו וקלפים שמתארים את הוריו. באם הבקשה עמומה מדי עבור הילד ניתן לכוון: תכונות שמאפיינות אותך ואת הוריך, החיה שמאפיינת אותך והחיות שמאפיינות את הוריך. וגם כאן לדון עמו על האינטראקציה בין הבחירות שבחר.
דוגמה: הילד, דורון, בחר את הקלפים 1,2 המתארים את אימו כאישה דומיננטית, מוצלחת ועם הרבה ביטחון עצמי.
![]() |
![]() |
לעומת זאת את עצמו דורון הציג דרך הקלפים 3,4 כילד מפוחד, סגור וחסר בטחון. דרך הקלפים אפשר לדון בפערים בינו לבין אימו ולחשוב יחד האם הדברים קשורים האחד לשני ובאיזה אופן.
![]() |
![]() |
3.2. מערך היחסים במשפחה והקשרים החברתיים של הילד - מיהם הדמויות הקרובות אליו, הדמויות המיטיבות, אופי הקשר בינו לבין האחים, מה התפקיד שלו בתוך המערך המשפחתי ואופי הקשרים החברתיים שהילד יוצר במסגרות החינוכיות.
הצעות לעבודה: לבקש מהילד לספר על המשפחה שלו בעזרת הקלפים. לבחור קלפים שמתארים כל אחד מבני המשפחה,וקלף שמתאר אותו בתוך המשפחה. ניתן לבקש מהילד למקם כל אחד מהקלפים על פי הקרבה והחשיבות שהוא חש כלפי הדמויות. בהתאם לצורך, ניתן לערוך את אותה הפעילות גם סביב הנושא החברתי.
דוגמה: הנער, מאיר, הציג עצמו בקלף 5 כפעלתן, שובב, ואוהב אתגרים. את אימו תיאר כאדם שקט ורציני, קלף 6, והוסיף "אני שם אותה ליד הקלף שלי, למרות שאנחנו מאוד שונים" ואז הוסיף את אביו , קלף 7, והציג אותו כמנהל הבית שיושב ואומר לכולם מה לעשות. לבסוף הוסיף את אחיו, קלף 8, ואותו תיאר כערמומי שאי אפשר כל כך לסמוך עליו. דרך המשפחה שבנה בעזרת הקלפים ניתן לדון ביחסים המשפחתיים ובתחושה של הילד לגבי מקומו במשפחה.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
3.3. התרשמות מהכוחות והמשאבים שעומדים לרשות הילד, ומאידך החולשות והגורמים המעכבים את התפתחותו. איזה תכונות אני אוהב בי, על מה הייתי מוותר, מה הייתי רוצה שיהיה בי, מי עוצר אותי.
הצעות לעבודה: לבקש מהילד לבחור קלפים המייצגים כוחות ותכונות חיוביות שקיימות אצלו ומאידך קלפים שמייצגים חולשות ותכונות שהוא לא אוהב בעצמו. במקביל ניתן לקיים פעילות דומה עם הורי הילד כאשר הם יתבקשו לבחור קלפים המתארים חוזקות וחולשות אצל הילד.
דוגמה: מיכל, נערה בת 15, הציגה עצמה דרך הקלפים 9,10 כקצת עצלנית, אוהבת לישון ונוטה להפגע בקלות מחברים.
![]() |
![]() |
מאידך בחרה בקלפים 11,12, שמתארים את הרגישות והאכפתיות שלה כלפי חברים וחיות, וגם את התכונה שהיא מתגאה בה מאוד "אני יודעת לעמוד על שלי ולהשיג בכוחות עצמי דברים".
![]() |
![]() |
בעזרת הקלפים ניתן ביחד להעמיק את ההבנה לגבי החלקים השונים של האישיות, וכיצד הם מאפשרים לנו להתקדם או מונעים את התפתחותינו.
3.4. טמפרמנט וויסות חושי - איזה מין ילד אני, איזה מזג מאפיין אותי, איזה מזג מאפיין את הורי, מה קורה בחיבור בין המזג שלי לבין המזג של הורי. בהקשר של הוויסות החושי - מה החוויה הגופנית/הרגשית שלי בעולם.
הצעות לעבודה: להסביר לילד על המושג טמפרמנט ועל כך שלכל אחד מאתנו יש מזג שמאפיין אותו. לאחר מכן, לבקש ממנו לבחור קלף או קלפים שמספרים על המזג שלו. בהמשך לבקש ממנו לבחור קלפים המתאריםאת המזג של אביו ואמו או לחילופין מזג של חבריו הקרובים, ולבדוק יחד אתו מה קורה במפגש ביניהם.
דוגמה: יואב בחר לתאר את עצמו, קלף 13, כילד שאוהב להשתולל ולשחק, לרוץ ולטפס בטבע, ואת חברו לכיתה מורן, קלף 14, הוא תיאר כשליו ורגוע והוסיף: "אני אוהב את מורן ככה כי הוא מרגיע אותי". דרך הבחירות בקלפים אלה אפשר לדון בשוני ובדימיון בין האנשים ואיך אנחנו יכולים ללמוד ולהיעזר באלה השונים מאתנו.
![]() |
![]() |
עבודה מהנה ומקדמת
לרכישת קלפי אנימליטי לחצו כאן
לקלפים נוספים לעבודה עם ילדים ונוער לחצו כאן
ההצעות לקוחות מתוך דף הפייסבוק של ANIMALITY